Szőlész-borász mérnöki alapképzés

(szőlész-borász felsőoktatási szakképzés)

Tokaj-Hegyalja Egyetem

Szeretettel várunk a szőlész-borász mérnöki alapképzésünkön a történelmi diákvárosban, Sárospatakon, a Tokaj-Hegyalja Egyetemen!

Családias környezetben van lehetőséged tanulni, ahol nem egy vagy a sok közül, hanem a neveden szólítunk.

A világ egyik legkiválóbb borvidékén vagyunk!

A szőlőtermesztés és bortermelés évszázadok óta része az emberiség történetének és kultúrájának, a természet és a szőlőt művelő ember szaktudását egyesíti. Mindez egy nemes és csodálatos átváltozással a kész borban testesül meg. Tokaj-Hegyalja 2002 óta UNESCO világörökségi borvidékünk, az egyik leggazdagabb hagyományokkal rendelkező borrégió a világon, egyéb értékek mellett a világ legjobb természetes édes boraival büszkélkedhet. Sajátos, egyedülálló természeti adottságai, termőhelyei, valamint a szőlőtermesztés és borkészítés tradíciói méltán emelik a legnagyobbak közé az itt készített borokat. A helyi tudás, a különleges vulkáni terroir, az egyedi fajták, az aszúsodás, a több száz éves hagyományok és történelem, illetve a ‘90-es évektől a kornak megfelelő legmodernebb technológia ötvözetének eredményeként magas minőségű egyedi borok, borkülönlegességek építik tovább a borvidék hírnevét. A tokaji borok kiváló eredményeket értek el az elmúlt években több nívós nemzetközi borversenyen. A tokaji aszú a világ minden pontján ismert és elismert produktum.

Miért éppen Sárospatak?

A Tokaj-Hegyalja Egyetem alapképzésben és felsőoktatási szakképzésben is versenyképes szőlész-borász végzettséget kínál. A világ egyik legjobb, legelismertebb borvidékén sajátíthatók el e gyönyörű szakma titkai! – nagyszerűbb lehetőséget nehéz elképzelni egy szőlő és bor iránt érdeklődő fiatalnak.

Felsőfokú szakképzést követően – ha szakirányú képzés a cél – egyetemünk alapképzésén folytathatóak a tanulmányok: a végzettség a felvételinél pluszpontot ér!

Hagyomány

Sárospatakon, a comenius-i hagyományok mentén több évszázados múltja van a felsőoktatásnak. A Tokaji borvidék kulturális és oktatási központjában a képzés során a szőlészet és borászat gyakorlati és elméleti elemeit lehet elsajátítani, ami a mérnöki képzés esetében átfogó gazdasági, pénzügyi és természettudományos ismeretekkel egészül ki.  Az oktatás gyakorlatorientált, a szőlő és a pincék közelsége révén fontos szerepet szánunk az innovatív képzési módszereknek. A tanórákon kívüli gyakorlatok elvégzésére a borvidék borászataiban számtalan kiváló lehetőség nyílik. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsával együttműködve a diákok mélyebb betekintést kapnak a borvidéki szereplők mindennapjaiba, ezzel eredményesen alapozhatják meg egyéni sikereiket is. A laborgyakorlatoknak a megújult és kibővült Tarcali Kutatóintézet ad otthont.

A magas színvonalú hazai tanulmányokat külföldön szerzett szakmai ismeretekkel, gyakorlattal lehet kiegészíteni, melyben intézményünk szintén segítséget nyújt: hiszünk abban, hogy a versenyképes szaktudás releváns nemzetközi kitekintéssel lehet teljes.

Válaszd Sárospatakot, a bor és tudás történelmi “termőhelyét”!

Vár a Tokaj-Hegyalja Egyetem!