Fenntartónk

Tokaj-Hegyalja Egyetem

A Tokaj-Hegyalja Egyetem fenntartójának neve: Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány.

A Kuratórium elnöke
Prof. Dr. Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető korábbi miniszter, a  felsőoktatási modellváltással és az  új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját ellátó kormánybiztos, volt alkotmánybíró, a Századvég alapítója

A Kuratórium tagjai
Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, a Waberer’s International Nyrt. korábbi társtulajdonosa
Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója
Dr. Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója
Prof. Dr. Bolvári-Takács Gábor, a Tokaj-Hegyalja Egyetem mb. rektora

Alap dokumentum

2021. évi XXV. törvény a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványról, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány
és a Tokaj-Hegyalja Egyetem részére történő vagyonjuttatásról LINK

Az felsőoktatási modellváltás hivatalos Facebook oldala LINK

A felsőoktatási modellváltásról általában: LINK

A kuratórium tagjai

Prof. Dr. Stumpf István

-a Miniszterelnöki Hivatalt vezető korábbi miniszter, a  felsőoktatási modellváltással és az  új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját ellátó kormánybiztos, volt alkotmánybíró, a Századvég alapítója

Prof. Dr. Stumpf István, Deák Ferenc-díjjal és a Magyar Érdemrend középkeresztje csillaggal kitüntetett jogász, politológus, szociológus, egyetemi tanár, a politikatudományok kandidátusa, korábbi alkotmánybíró, volt kancellárminiszter s jelenlegi kormánybiztos.

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1982-ben jogi, majd 1985-ben a Bölcsészettudományi Karon szociológus diplomát, 1996-ban politikatudományi PhD fokozatot szerez. 2008-ban habilitál az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. A következő években tanulmányokat folytat az Egyesült Államokban, German Marshall valamint az IREX ösztöndíjasaként (Harvard University, Kennedy School of Government, GWU, Graduate School of Political Management). Továbbá tanulmányait bővíti a következő években : 1989-ben Ealing College London –EU Vezetőképzés majd 1994-95: Case Project for Central and Eastern Europe, Cascade Center for Public Service, Institute for Public Policy and Management, Graduate School of Public Affairs, University of Washington).

1982-ben megalapítja, majd 1988-ig igazgatja az ELTE Bibó István Szakkollégiumát; az első magyar think tank-et, amely úttörő szerepet játszott Magyarországon a kormánnyal, a pártokkal, választásokkal, médiával és a civil társadalommal kapcsolatos közpolitikai kutatásokban.

Alapító szerkesztője a Századvég folyóiratnak, 1985 és 1988 között felelős kiadója, 1996-tól társszerzője.

1987-től tudományos főmunkatársa a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének.

1991-2010 között a Századvég Politikai Iskola alapítója, majd vezetője két évtizeden keresztül (1991–1998, 2002-2010). A belőle megalakult Századvég Kutatóintézet alapító elnöke.

1991-1994 között Göncz Árpád köztársasági elnök ifjúságpolitikai tanácsadója, 1991-1992 között az Európai Tanács ifjúsági központ és alapítvány tanácsadó testületének tagja.

1998-2002 között a miniszterelnök helyetteseként a Miniszterelnöki Hivatalt vezető kancellárminiszteri posztot tölti be. 1997-2008 között egyetemi docens az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetében, majd 2005-2014 között az Eszterházy Károly Főiskola Politológiai Tanszékén.

Az Alkotmánybíróság tagjává az Országgyűlés 2010. július 23-án választja, majd kilenc éves mandátuma 2019. július 22-én szűnik meg.

1987-től az MTA Politikatudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. Egyetemi tanárként jelenleg a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam és Jogtudományi Kar, Alkotmányjogi és Politikatudományi Tanszékén (2015-), valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Doktori Iskolájában oktat (2019-). Kutatóprofesszorként részt vesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Amerikai Tanulmányok Kutatóintézetének munkájában (2019-). 2021-től kinevezést kap, mint felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos.

Számos akadémiai és szakmai szervezet tagja, mint többek között a European Judicial Network, a Nemzetközi Politikatudományi Társaság (IPSA), illetve a NISPACee (Közép-európai Közigazgatási Intézmények Szövetsége) nemzetközi tanácsadótesület.

Wáberer György

-a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, a Waberer’s International Nyrt. korábbi társtulajdonosa

Wáberer György, Tokaj-Zemplén Térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Waberer’s International Nyrt. társtulajdonosa Sátoraljaújhelyen született 1956 november 1-jén. Nős, négy gyermek édesapja.

 A Sárospataki Református Kollégium és Gimnáziumban érettségizett, majd a győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán szerzett üzemmérnöki, a budapesti SZÁMOK-nál rendszerszervezői diplomát.

1994-ben privatizálta a csőd szélén álló Volán Tefu vállalatot, amelyet néhány év alatt konszolidált és sikeres nemzetközi fuvarozó társasággá fejlesztett. Az organikusan is stabilan növekedést akvizíciók sorozatával gyorsította. A cégeket Waberer’s márkanév alatt integrálta és a társaságot az évek során Európa harmadik legnagyobb közúti fuvarozójává fejlesztette. 2019-ben megalapította a Wáberer Medical Centert, amivel elsősorban a preventív gyógyító szemlélet elterjesztéséhez kíván hozzájárulni.

2005-től kezdve három cikluson keresztül töltötte be a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete elnöki, 2015 és 2018 között a közúti fuvarozás fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott tisztségét. 2018-ban 1 milliárd forint tőkével magánalapítványt hozott létre a hátrányos helyzetű fiatalok támogatására. 2020 óta Tokaj-Zemplén Térség fejlesztéséért felelős kormánybiztosként irányítja szűkebb pátriája felzárkóztatási kormányprogramjának megvalósítását.

Tevékenységét 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel, az Earnst&Young „Merész vállalkozó díjjal” ismerte le. 2007-ben a Menedzser Szövetség „Az év menedzsere”, 2009-ben a Magyar Kormány a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje elismeréssel tüntette ki, 2014-ben az EY „Az Év Üzletemberének” választotta.

Sauska Krisztián

-a Sauska Borászat alapítója

A Baranya megyei Sombereken született 1948-ban. Kamaszkorát Budapesten töltötte, a Piarista Gimnáziumban érettségizett. Amikor nem a palánknál gyakorolt, akkor a Középiskolai Matematikai Lapok feladatain agyalt. Végül mégsem kosaras, és nem is matematikus lett.

A hetvenes évek már az Egyesült Államokban találta, ahol párhuzamosan tanult és dolgozott. Mérnök lett, majd megalapította speciális fénycsöveket gyártó cégét, amely azóta is eredményesen működik.

A 80-as évektől gyakran látogatott haza, ahol megismerte második feleségét, Andreát. Közös álmuk, a tokaji családi borászat 1997-ben vált valósággá, amelyhez később a villányi birtok csatlakozott. Már a Piarista Gimnázium diákjaként is a matematika volt számára a kosárlabda egyetlen versenytársa. A borászathoz való hozzáállásából sem hiányzik a matematikai módszeresség és a mérnöki precizitás: a minőség felé vezető utat a munkafolyamatok tudatos szervezésében és az állandó tanulásban látja.

A George Washington díj kitüntetettje, a Quinnipiac University kuratóriumának tagja, aki missziójának tekinti Magyarország és az Egyesült Államok közötti üzleti felsőoktatási kapcsolatok élénkítését. Másfél évtizedes tevékenységének köszönhetően az egyetem külgazdasági tanszéke nyitott a közép európai országok, ezen belül Magyarország felé és számos csereprogram motorjává vált a Hungarian American Business Leaders Program (HABL), a Hungarians Beyond the Border Scholarship és a Foreign Lecture Series bevonásával.

Sauska Krisztián apai dédapja Rohonczy Gedeon (1852-1929) a Szabadelvű Párt országgyűlési képviselője, borosgazda, növénynemesítő, feltaláló, lótenyésztő és párbajhős. Három gyerek: Christian, Stefi és Miklós édesapja és hat unoka, Livi, Henry, Rozina, Christian, August és Giorgia büszke nagypapája. Szenvedélyes teniszjátékos, kedvenc boraihoz pedig nagy örömmel főz.

Dr. Molnár Péter

-a Patrícius Borház birtokigazgatója

Dr. Molnár Péter egyetemi docens, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja 1969. augusztus 25-én született Egerben. Nős, két gyermek apja. Felesége Bárdos Sarolta borász, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok tulajdonosa. 1987-ben érettségizett az egri Gárdonyi Géza Gimnáziumban. 1993-ban okleveles kertészmérnöki diplomát szerzett a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Karán. 1999-ben kapott PhD doktori címet a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlőtermesztési Tanszékén. 1999 óta a Magyar Tudományos Akadémia Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottságának köztestületi tagja.

1993 őszén a tarcali Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben gyakornokként, majd ezt követően Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlőtermesztési Tanszékén doktoranduszként dolgozott. 1997-ben Tokaj-Hegyaljára költözik és a tolcsvai Tokaj Oremus Kft.-nél szőlészként vállal munkát. 2000 óta a Patricius Borház Kft. ügyvezető igazgatója. 

Az oktatásba 1994-ben, mint doktorandusz kapcsolódott be a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlőtermesztési Tanszékén. 1997-ben és 1998-ban Nyíregyházán, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karán szőlőtermesztést oktatott. 2005 és 2006 években a Gyöngyösi Mezőgazdasági Főiskola felsőfokú vincellér képzésén tanította a szakmát Tokajban. 2019 óta vett részt az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Campusán a szőlész-borász alapképzésben (BSc) és a felsőfokú szakképzésben (FOSz) oktatóként és vizsgabizottsági tagként.

Szakmai közéleti és érdekképviseleti tevékenysége kapcsán 2008 és 2011 között a Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesületének elnöke volt. 2010 és 2014 között a Vindependent – Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségének elnöke, jelenleg is elnökségi tagja. 2012 óta vezeti a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság Egyesületet. 2013-ban érdemelte ki a „A magyar borért” díj elismerést. 2013-tól a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa Igazgatóválasztmányának tagja, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökségi tagja, a Tokaji Borvidék szőlészeti küldöttje. 2018 óta vezeti elnökként a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsát.